Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Ruwenbergstraat 4 in Sint-Michielsgestel 5271 AG

Ruwenbergstraat 4

5271 AG Sint-Michielsgestel
€ 2.490.000,- k.k.
Te koop
Bel of mail ons
+31736562649

Omschrijving

RIJKSMONUMENTALE VRIJSTAANDE VILLA met KOETSHUIS, omgeven door een parkachtige tuin met smeedijzeren hekwerk. Dit patriciërshuis ‘Mathilde’ is een zeldzaam gaaf bewaard gebleven villacomplex.

Perceel: 5.620 m² eigen grond
Bouwjaar: 1904
Gebruiksopp.: 560 m² (incl. zolder, excl. kelder en koetshuis)
Bruto inhoud: 2.781 m³
Kadastraal bekend: Sint-Michielsgestel...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Bouwjaar 1904 Woonoppervlakte 560 m² Aantal kamers 10
Lees meer

Omschrijving

RIJKSMONUMENTALE VRIJSTAANDE VILLA met KOETSHUIS, omgeven door een parkachtige tuin met smeedijzeren hekwerk. Dit patriciërshuis ‘Mathilde’ is een zeldzaam gaaf bewaard gebleven villacomplex.

Perceel: 5.620 m² eigen grond
Bouwjaar: 1904
Gebruiksopp.: 560 m² (incl. zolder, excl. kelder en koetshuis)
Bruto inhoud: 2.781 m³
Kadastraal bekend: Sint-Michielsgestel sectie G nummer 745
Staat van onderhoud: goed
Aantal kamers: 10 (waarvan 5 slaapkamers)
Centrale Verwarming: HR combi cv-gasketel Remeha Quinta-PRO (2013)
Energielabel: G
Tuin: parkachtige tuin met prieel en kas
Aanvaarding: in overleg

“De villa is van algemeen belang. De villa heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van ’s-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen.”

Een betere aanduiding van de voorname villa op deze unieke locatie dan de bovenvermelde omschrijving uit het monumentenregister van de gemeente Sint-Michielsgestel is nauwelijks te geven.

De Ruwenbergstraat ligt aan de noordelijke uitvalsweg van Sint-Michielsgestel. Landelijk en uitermate fraai gelegen op enkele minuten afstand van de autosnelweg (A2) en het stadscentrum van ’s-Hertogenbosch. De infrastructuur en daarmee de bereikbaarheid is in alle opzichten uitstekend.
De villa is buitengewoon mooi en rustig gesitueerd aan de doorgaande weg binnen de bebouwde kom met daarbij een blijvend vrij uitzicht op een 14 ha groot park dat zich uitstrekt vanaf de weg tot aan een meander van de Dommel.
De straat dankt zijn naam aan de in de 14e eeuw gestichte kastelen (adelijke behuizingen) De Grote en de Kleine Ruwenberg. Kasteel de Grote Ruwenberg is tegenwoordig een conferentie-oord.
Sint-Michielsgestel beschikt over een uitgebreid aanbod aan onderwijsinstellingen, van buitenschoolse opvang tot en met gymnasium Beekvliet, een grote verscheidenheid aan winkels en horeca-gelegenheden, als ook aan sportaccommodaties waaronder een zwembad, voetbal- en tennisbanen, en golfclub de Dommel. Schitterende fiets- en wandelroutes.

Villa en koetshuis zijn in 1904 gebouwd in eclectische bouwstijl naar ontwerp van de Maastrichtse architect J. Kayser. De woning bestaat uit in elkaar overlopende bouwvolumes, waarvan het centraal gelegen ingangsgedeelte de hoofdmassa vormt, geflankeerd door een torenachtige uitbouw aan de zuidzijde, een eenlaagse uitbouw aan de noordzijde en een aan de oostelijke zijde gelegen serre.
De uit baksteen opgetrokken gevels zijn rijk versierd met de in deze bouwstijl kenmerkende ornamentiek. We noemen met name de overtoogde vensteropeningen met natuurstenen hoekblokken, topgevels van vakwerkbalken, speklagen van siermetselwerk, overhangende luifels, houten paneeldeuren, hardstenen trapjes en dorpels.
Let u eens op het vele, nog uit de bouwtijd daterend, siersmeedwerk van inrijpoorten tot en met de bliksemafleiders op de daken.

Ook intern zijn nog veel van de oorspronkelijke stijlkenmerken bewaard gebleven, met name de houten paneeldeuren, de geornamenteerde stucplafonds en enkele marmeren en spekstenen schouwen en vensterbanken. Bij diverse stucornamenten is in de stilering van de florale ornamentiek de spaarzame invloed van de art nouveau waarneembaar. In de hal- en gangpartij een granitovloer met mozaïkranden. Houten trapportaal met balusters.

Ten slotte vermelden we hierbij het architectuurhistorisch belang vanwege de hoge kwaliteit van de bebouwing en de kwaliteit van de toegepaste historische stijlkenmerken.

De villa is decennia lang het familiehuis geweest van vooraanstaand politicus, voormalig minister van Landbouw en voorzitter van de Eerste Kamer, Gerrit Braks.

De royaal bemeten villa is bijzonder praktisch van indeling en biedt mede daardoor een multifunctioneel gebruik.
Zoals gangbaar bij voorname huizen, is ook bij deze villa een met een overhangende luifel overdekte entree door middel van enkele hardstenen treden iets boven het straat- en tuinniveau toegepast. Dubbele paneeldeuren met gietijzeren roosters. Brede, tot aan de achterzijde van de woning doorlopende, gang. Openslaande dubbele tuindeuren. Granito vloer, stucwerk wanden en plafondafwerking inclusief enkele bogen ter plaatse van het trappenhuis. Het plafond opvallend fraai geornamenteerd. Verdiept gelegen, massief houten paneel-/binnendeuren.
De riante woonkamer bestaat uit een salongedeelte en een royaal eetgedeelte, van waaruit de aangebouwde serre bereikbaar is. Houten balklagen vloeren met parketafwerking, gestukadoorde wanden en hoge plafonds met sierlijsten en ornamenten.

De zijvleugel is zowel vanuit de woonkamer als vanuit de serre te bereiken. Dit gedeelte beschikt over een separate, eveneens verhoogd gelegen entree met dubbele paneeldeuren en gietijzeren roosters. Ontvangsthal met granitovloer, stucwerk wand- en plafondafwerking. Over de volle diepte gelegen werkkamer, compleet met vergelijkbare afwerking als voornoemd bij de woonkamer.

Aan de rechterkant van de hoofdentree/gang ligt de ontvangstkamer. Houten balklagen vloer met parketafwerking, fraai gestukadoorde wanden en plafond compleet met ornamentering, natuurstenen schouw en een vijfkante erker met gedeeltelijk glas-in-loodramen voorzien van scheepvaart- en portretafbeeldingen.

Woon-/eetkeuken met een eigentijdse inrichting. Wandopstelling met granieten werkblad en geïntegreerde 1½ spoelbak, elektrische kookplaat, afwasmachine en voldoende kast-/bergruimte. Wandopstelling met koelkast, diepvries, apothekerskast, oven en magnetron. Ingebouwde servieskast, schoorsteen/kachelaansluiting en granitovloer. Aangrenzende bijkeuken met tegelvloer, uitsortgootsteen, aansluiting wasapparatuur, gasgestookte cv-ketel en warmwaterboiler. Openslaande buiten-/tuindeur.

Vanuit de centrale hal bereikbare ruimte met douche, wastafel en apart toilet.

Trappenhuis met houten bordestrap en open balustrade. Vanaf het bordes is, net als dat bij de begane grond werd omschreven, een identieke ruimte met douche, wastafel en apart toilet.

De eerste verdieping met een vanaf de voor- tot aan de achtergevel doorlopende brede gang. Houten balklagen vloer met parket, stucwerk wanden en rijk versierd, geornamenteerd plafond en houten paneeldeuren.

Vier slaapkamers. De kamer boven de op de begane grond gelegen ontvangstkamer, beschikt over een natuurstenen schouw, fraai gestukadoord plafond, een tweetal ingebouwde kasten, een vaste wastafel en een balkon met gietijzeren balustrade. De hoofdslaapkamer is uitermate royaal bemeten en eveneens voorzien van een natuurstenen schouw. Vanuit de kamer een directe verbinding naar de walk-incloset en badkamer met ligbad, douche, toilet en dubbele vaste wastafel.
Twee overige (kinder-) slaapkamers al dan niet met schouw en/of ingebouwde kasten.

Het trappenhuis geeft toegang tot het volgende bordes. In het torengedeelte een apart vertrek dat we gemakshalve een linnenkamer noemen. Het kan natuurlijk ook anders bestemd of gebruikt worden. De overloop geeft toegang tot een royale slaapkamer voorzien van een vast raam in de topgevel en een extra dakvenster in het zij-/dakvlak.
Dan tot slot de zolder. Deze ruimte is zo groot en zo hoog dat we ons kunnen voorstellen dat een toekomstig eigenaar hier op eenvoudige wijze meerdere kamers en/of een hobbyruimte/atelier kan realiseren. Al naar gelang de behoefte.

Vanuit het trappenhuis op de begane grond is de kelderruimte toegankelijk. De onderverdieping biedt naast een gang, een ruime wijnkelder, een speciale biljartkelder ten slotte nog een extra vertrek om als voorraadkelder te gebruiken.

Het koetshuis. Dit aan de noordoostzijde van de villa gelegen gebouw is vanwege de bijzondere samenhang en de historisch-ruimtelijke relatie met de groenvoorziening, van grote ensemblewaarde.
De ingang wordt gevormd door een segmentboogpoort met dubbele houten deuren en een daarboven gelegen hooiluik. Voorheen voor de koets, tegenwoordig voor het stallen van een of twee auto’s. Het rechter gedeelte heeft een aparte ingang. Het is de voormalige paardenstal waarin de 3 natuurstenen voederbakken nog bewaard gebleven zijn. Boven het gehele koetshuis een begaanbare, open zolder. Aangebouwde gereedschapsschuur.

Het perceel/de tuin is volledig in harmonie met de villa aangelegd. Weliswaar niet als monument beschermd maar daarentegen zeker monumentaal. Met recht een ‘ensemble’.
Aan de straatzijde vormt een gedetailleerd ijzeren hek met twee dubbele inrijpoorten en gietijzeren penanten uit de bouwtijd de afscheiding. Grindverharding van in- en uitritten en de toegang van en naar het koetshuis. Kolossale (oude) bomen in grote verscheidenheid, prachtige heesters en bloeiende rhododendrons, perken, gazons, separaat in de tuin gelegen plantenkas en een uitermate sfeervol prieel.

Ten aanzien van de staat van onderhoud kunnen wij vermelden dat er in 2014 groot onderhoud aan de woning heeft plaatsgevonden. Daarbij zijn onder meer alle buitenramen, deuren, kozijnen, metselwerk, dorpels, houtconstructies, zinkwerk, dakconstructie en dergelijke, hersteld en geschilderd.
Overdracht Status Beschikbaar Prijs € 2.490.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning villa Type woning vrijstaande woning Bouwjaar 1904 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan park, in woonwijk, vrij uitzicht en beschutte ligging Indeling Woonoppervlakte 560 m² Perceeloppervlakte 5620 m² Overige inpandige ruimte 80 m² Inhoud 2781 m³ Aantal kamers 10 Aantal slaapkamers 5 Aantal woonlagen 3 woonlagen en een kelder Energie Energieklasse G Energie einddatum 12-03-2028 Warmwater Gasboiler eigendom Verwarming C.V.-Ketel Brandstof Gas Eigendom Eigendom Buitenruimte Tuin Tuin rondom Bergruimte Schuur / Berging Vrijstaand steen Parkeergelegenheid Garage Geen garage, Vrijstaand steen, voor 2 auto(s). Voorzieningen Voorzien van elektra, Met vliering Dak Soort dak samengesteld dak Overig Permanente bewoning Ja Onderhoud binnen Goed Onderhoud buiten Goed Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Kadastrale gegevens Gemeente Sint-Michielsgestel Sectie G Perceelnummer 745 Oppervlakte 5620 m² Eigendomssituatie Volle eigendom
Route van naar Ruwenbergstraat 4, 5271 AG Sint-Michielsgestel

CBS Statistieken

Tabel Grafieken
2015 2016
U kunt de brochure hier downloaden

Doorsturen

Gebruik het onderstaande formulier om deze woning door te sturen.
Uw gegevens
Gegevens ontvanger
Opmerkingen

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Doorsturen

Deze woning wordt doorgestuurd naar de door u opgegeven gegevens.